14 de maig 2020

Stanley Kubrick: "Senderos de gloria"

Drama bèl·lic protagonitzat per Kirk Douglas, un petit homenatge al gran actor que ens va deixar fa escasses setmanes.

Situada a França durant la Primera Guerra Mundial, al 1916. Explica un fet històric que va passar a formar part d'una de les pàgines negres de la història militar francesa. El general Boulard ordena la conquesta d'una posició alemanya molt difícil i encarrega la missió al general Mireau, qui encarrega l'execució de la missió al coronel Dax (Kirk Douglas). La presa del fictici turó de les Formigues es va convertir en un infern i el regiment va decidir retrocedir de nou a la posició de les trinxeres. L'alt comandament militar, indignat per la derrota decideix imposar al regiment un càstig, cinc caps triats a l'atzar seran afusellats.

En 1935 Humphrey Cobb, després d'investigar els fets, va publicar la novel·la Paths of Glory, nascuda de la indignació i el coneixement, ja que ell mateix lluità a Amiens i va ser ferit. La novel·la i la pel·lícula ens parlen del que és la maquinària de guerra, la farsa del consell de guerra i del que passava a les trinxeres. Es va adaptar al teatre i més tard un Stanley Kubrick molt jove va llegir la novel·la i finalment al 1957, després del rebuig de diversos estudis, va aconseguir portar la novel·la al cinema gràcies al suport de Kirk Douglas i United Artists. A França no es va estrenar fins al 1975 i, a Espanya fins a 1986, per lo controvertida que resultava la història.

El guió i la direcció d’aquesta pel·lícula fou a càrrec de Stanley Kubrick i entre el repartiment hi ha Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou.

L’any 1957 fou nominada a millor pel·lícula al Premis BAFTA i a millor guió drama pel Sindicat de guionistes.

Les crítiques diuen:
El señor Kubrick ha hecho que su aspecto sea increíble. La escena de la ejecución es una de las mejor dirigidas y emocionalmente más dolorosas que hemos visto nunca.
Bosley Crowther: The New York Times

Podeu visualitzar aquest drama bèl·lic gratuïtament a l’eBiblio.

usuari/s connectats