12 de maig 2020

Heather Dune Macadam: "Las 999 mujeres de Auschwitz"

Las 999 mujeres de Auschwitz, una increïble història d'amistat, sororidad i supervivència. La història de les primeres 999 dones jueves que van ser enviades al camp d'extermini.

«Tot va començar amb les noies», diu Giora Amir, de 91 anys.

El 25 de març de 1942, centenars de joves dones jueves i solteres van abandonar les seves llars per a pujar a un tren. Estaven impecablement vestides i pentinades, i arrossegaven les seves maletes plenes de roba teixida a mà i menjar casolà. La majoria d'aquestes dones i nenes mai havien passat ni una nit fora de casa, però s'havien ofert voluntàriament per a treballar durant tres mesos en època de guerra. Tres mesos de treball? No podia ser una cosa tan dolenta. Cap dels seus pares hauria endevinat que el govern acabava de vendre a les seves filles als nazis per a treballar com a esclaves. Cap sabia que estaven destinades a Auschwitz.

Els llibres d'història han pogut passar per alt aquest fet, però la veritat és que el primer grup de jueus deportats a Auschwitz per a treballar com a esclaus no incloïa a combatents de la resistència, ni a presoners de guerra, no. No hi havia ni un sol home presoner en aquests vagons de bestiar. Era un tren de 999 noies solteres, venut a l'Alemanya nazi per un dot de 500 Reich Marks, l'equivalent a 200 euros.

Aquest llibre dóna veu a aquestes dones i nenes que la història va oblidar.


Podeu llegir aquesta novetat de l'autora Heather Dune Macadam gratuïtament a l'ebiblio.




usuari/s connectats