08 de maig 2020

Joseph Conrad: "El corazón de las tinieblas"

Es va publicar per lliuraments en 1889 en la revista londinenca Blackwood's magazine. Conrad va recrear la seva peripècia en el riu Congo, canviant noms i detalls geogràfics però sense ocultar la veritat de la colonització belga.

Un grup d'homes a bord del vaixell Nielle esperen en el riu Tàmesi a que baixi la marea per a salpar, mentre Marlow fa més lleugera l'espera relatant el seu viatge al Congo. Marlow és un marí que relata la seva estada al Congo, la conquesta d'aquesta terra a través de la violència, fruit de la idea de colonització.

Una història a través del serpentejant riu Congo, aprofundint en l'ànima humana i la seva ambivalència, el bé i el mal, produint-se comportaments que suggereixen bogeria col·lectiva, la jungla com a escenari de malsons. El colonitzador europeu s'estén per Àfrica com una plaga, provocant la mort dels seus habitants i la destrucció de l'hàbitat de tots els éssers que habiten la selva. Comerç injust d'ivori, cautxú i fustes a canvi de granadures, llogarets buits, granges abandonades i assassinats indiscriminats recreen la geografia de la novel·la.

El protagonista observa la selva mentre planifiquen l'operació de cerca d'un comerciant d'ivori anomenat Kurtz, aquest es troba molt malalt i ha de ser traslladat a un hospital. Quan el troben aquest està malalt i embogit, auto proclamat semi cabdill.

Un contrast entre dues cultures, la selva i la civilització europea que forma a personatges com Kurtz, al·legat contra la colonització belga, que mostra el prejudici d'una època i una societat.

Aquesta obra de Conrad fou adaptada al cinema per Francis Ford Coppola, amb el títol de Apocalypse Now, amb la intervenció de Marlow Brandon, modificant Àfrica pel Vietnam durant la guerra amb els Estats Units.

Joseph Conrad, 1857-1924, fou un escriptor ucraïnès que al 1886 es va nacionalitzar anglès. Va treballar durant molt de temps com a mariner i la seva relació amb el mar apareix en els seus llibres. Novel·les com Nostromo (1904) i L'agent secret (1909) son algunes de les seves obres.

Podeu escoltar l’audiollibre El corazón de las tinieblas de Joseph Conrad a l'eBiblio.

usuari/s connectats