21 de maig 2020

Jafar Panahi: "Taxi Teheran"


Documental sobre la societat iraniana, el seu director es col·loca al capdavant de la conducció pels carrers de la seva capital, Teheran.

Jafar Panahi, que es troba en arrest domiciliari per les autoritats del seu país, on les seves pel·lícules estan prohibides, recorre els carrers plens d'activitat i de vida de Teheran. En un taxi col·lectiu cedit per un amic, recull a diferents passatgers de tota diversitat i de diferents estrats socials. Durant el trajecte es produeixen converses on les persones expressen obertament la seva opinió sobre diferents temes.

Amb la seva cambra col·locada en el quadre de comandament del cotxe i camuflada en una caixa de mocadors, capta l'esperit de la societat iraniana mitjançant el viatge. Temes com la pena de mort o el menyspreu a la dona, el director escolta atentament per a compondre un retrat fidel de la societat contemporània actual: un home i una dona que no es coneixen, un accidentat que és traslladat a un hospital, dues dones amb una peixera que han d'alliberar els seus peixos abans de les dotze del migdia perquè sinó elles seran castigades. Enregistraments clandestins, sense un sol actor professional i sense experiència davant les càmeres.

El guió i la direcció d’aquest documental iranià fou a càrrec de Jafar Panahi. Obtingué al 2015 la nominació als Premis Cèsar a Millor pel·lícula estrangera i obtingué el Ós d’Or (millor llargmetratge) i Premi FIPRESCI al Festival de Berlin.

Les crítiques diuen:
Retrato de la sociedad iraní a pie de taxi. Panahi sigue sin dejar que otros conduzcan su vida.
Daniel De Partearroyo: Cinemanía

Podeu visualitzar-lo gratuïtament a l’eBiblioCat.

usuari/s connectats