11 de maig 2020

Marc Argemí: "Los siete hábitos de la gente desinformada"

Vivim el miratge de creure que, com hem consultat internet, estem prou informats per a prendre bones decisions. No obstant això, aquesta idea és errònia. Aquest llibre permet identificar els hàbits que ens fan més vulnerables a la desinformació en l'entorn digital i ofereix les eines per a decidir per nosaltres mateixos tant en el terreny personal com professional.

Estar ben informat significa comptar amb suficients dades per a, d'entre totes les decisions possibles, poder triar una. No obstant això, l'experiència ens demostra que moltes decisions preses amb seguretat estan lluny de sustentar-se en les dades, circumstància que explica que puguem semblar al mateix temps uns perfectes ignorants i molt decidits.

Internet i les xarxes socials han portat aquesta problemàtica fins a l'extrem. Mai abans havíem tingut accés a tanta informació, encara que això no implica que siguem capaces de triar millor. Els algorismes de l'entorn digital (on conviuen webs, Facebook, Instagram, Twitter o WhatsApp) no sempre estan programats per a ajudar-nos a triar de manera adequada.

Tenim l'enganyosa percepció que estem ben informats i, per això, decidim correctament. No obstant això, la desinformació ens afecta en la nostra vida personal i professional. Sóc víctima d'aquest fenomen? La resposta, amb tota probabilitat, seria afirmativa perquè ens desinformem amb facilitat i de maneres molt diverses.

L'objectiu d'aquest llibre és ajudar a identificar els hàbits que ens fan més vulnerables: el cuñadismo, la incredulitat crèdula, la indecisió crònica, l'ansietat, el confusionisme relacional, l'activisme visceral i la precarietat informativa. I, amb les seves eines pràctiques per a contrarestar la desinformació, serà d'utilitat tant per als experts en xarxes socials i professionals de la gestió de comptes en Twitter com per a aquelles persones que només visiten les pàgines web dels periòdics de tota la vida.


Podeu llegir el llibre "Los siete hábitos de la gente desinformada" de Marc Argemí (Sabadell, 1979) periodista i consultor de comunicació, de forma gratuïta a l'ebiblio.
usuari/s connectats