11 de maig 2020

Petros Màrkaris: "La mort d'Ulisses"

Ens trobem davant tres casos policíacs i altres relats candents de l'actualitat sobre l'emigració forçosa. Ulisses, un ancià grec, conscient que la seva mort està pròxima, decideix que l'enterrin en un lloc on va començar a somiar, Istanbul, la seva veritable pàtria.

Relats sobre grecs, refugiats, grups d'extrema dreta grecs i turcs, relats plens de crims comesos per odi i venjança. Un d'ells destaca especialment sobre els altres: "Tres dies", un relat en gran mesura autobiogràfic que explica com les persones normals sofreixen i pateixen la història, sense poder fer res en contra, només aguantar i continuar vivint. També ens parlen aquests relats de la impossibilitat de la trobada entre cultures, malgrat els intents. Màrkaris ens fa gaudir amb dos casos protagonitzats pel comissari Kostas Jaritos, les víctimes del qual són un escriptor i un director de cinema, i una tercera recerca anirà a càrrec del seu amic turc, el comissari Murat, que transcorre entre els emigrants grecs a Alemanya.

Amb el transfons de la terrible crisi econòmica, social i política que ha assolat Grècia en els últims anys, i amb la xenofòbia com a eix central.

Petros Màrkaris, sens dubte l'autor grec més conegut i celebrat en l'actualitat i tot un referent moral, ens presenta una gran crònica de la societat grega.

Podeu llegir gratuïtament la novel·la La mort d'Ulisses de Petros Màrkaris a l'eBiblio.

usuari/s connectats