El Dia Mundial de les Llegums és una oportunitat per a la sensibilització dels beneficis que aporten les llegums, ja que són una font excel·lent de proteïna i sense gluten. A més, cal remarcar la seva important contribució als sistemes alimentaris sostenibles del seu conreu, contribuint així a la realització dels ODS (Objectius del Desenvolupament Sostenible) i a un món sense fam.
L'ONU va designar el 10 de febrer com el Dia Mundial de les llegums per a reivindicar la importància d'aquests superaliments en la dieta i per aletar de la necessitat de duplicar-ne el consum.
Les llegums és un grup d'aliment molt valuós des del punt de vista nutricional, gastronòmic i d'accessibilitat econòmica. Entre les llegums trobarem cigrons, llenties, mongetes seques o els fesols, pèsols, faves o soja, i es poden adquirir amb formats múltiples: secs, frescos, cuits, en conserva, congelats i en forma de derivats (farines, begudes, fermentats, etc.).
A Catalunya es cultiva algun tipus de llegums. Els consum de llegums locals i de proximitat és possible gràcies a la producció de diverses varietats com: el fesol de Santa Pau, la mongeta de Castellfollit del Boix, el cigronet de l'Alta Anoia, el pèsol negre del Berguedà, la garrofa del Montsià, etc.
A la Biblioteca hi trobareu diversos documents relacionats amb les llegums, a continuació us en recomanem alguns:
Receptaris de cuina
- Canal Salut del Gencat, on hi trobareu informació molt útil, consells i receptes.
- FAO, amb la celebració d'aquest dia.
Comentaris