11 de juny 2020

Mor l'actriu Rosa Maria Sardà


Nascuda el 30 de juliol de 1941 a Barcelona, va ser una actriu vocacional i autodidacta d'una família molt vinculada al món de l'espectacle. El seu besavi i la seva àvia van ser actors i era germana del periodista Xavier Sardà. El seu fill, Pol Mainat -que va tenir amb Josep Maria Mainat, membre del trio còmic La Trinca- també és actor.
  
Va debutar als escenaris amb l'obra 'Cena de matrimonios' d'Alfonso Paso, tot i que també ha tingut una trajectòria com a actriu de cinema i televisió i com a directora. El director Ventura Pons li va donar el seu primer paper protagonista a 'Knack', el 1969, i des d'aleshores es va consagrar com a actriu. 

En la dècada dels 80 va saltar al cel·luloide sota la batuta de Fernando Trueba, Fernando Colomo, Ventura Pons o Pedro Almodóvar. La seva llarga carrera cinematogràfica ha estat reconeguda amb nombrosos premis, entre els quals destaquen dos Goya com a Millor Actriu de Repartiment per 'Sin vergüenza', de Joaquín Oristrell i '¿Por qué le llaman amor cuando quieren decir sexo?', de Manuel Gómez Pereira, i la Medalla d'Or de l'Acadèmia de Cine i la Creu de Sant Jordi el 1994, un premi que va retornar el 2017.
usuari/s connectats