La festa de Sant Joan està carregada de símbols i rituals.
La revetlla de Sant Joan és una festa màgica. Aquesta paraula (en castellà, verbena) ens remet al fet de vetllar perquè és la nit que precedeix una diada assenyalada. Les revetlles són nits de festa i ball.
Durant aquesta nit, les places s’omplen de música i fogueres d’andròmines (mobles i estris atrotinats i inútils). Moltes fogueres s’encendran amb la Flama del Canigó, portada per voluntaris des d’aquest cim tan emblemàtic de la Catalunya del Nord.
Dies abans de la revetlla, els més joves ja comencen a fer tronar els carrers amb una bona mostra d’articles pirotècnics. Els més prudents, amb la metxa encenen bengales i llancen bombetes o cebetes; els més agosarats fan esclatar fonts, canons, piules i correcames, petards xinesos, xiuladors, bateries, volcans, i els més valents s’atreveixen amb canterelles, carcasses, trons i traques.
I durant la nit de Sant Joan, el cel s’il·lumina amb els colors de tota mena de coets, i els seus esclafits ressonen ben lluny fins ben entrada la matinada. En trobem de diverses varietats, com ara el coet de vareta, el coet tronador i el coet borratxo.
Com en tota festa, no podia faltar el toc gastronòmic: la coca de Sant Joan, amb fruita confitada i pinyons. Però també podeu optar per les coques de recapte, de llardons o les farcides de nata o de crema. I per a tirar avall, no oblideu d’acompanyar-les d’un bon cava, moscatell, garnatxa, mistela, malvasia o ratafia. Les herbes per a elaborar aquesta última cal recollir-les pels volts de Sant Joan.
Per saber-ne més, consulteu "Notes de llengua 75: Sant Joan"
Comentaris