10 de juny 2020

Dia Mundial del Modernisme



El Dia Mundial del Modernisme és un esdeveniment dedicat al Modernisme o Art Nouveau que es celebra cada any el 10 de juny.

El primer Dia Mundial del Modernisme va ser organitzat el 2013 pel Museu d’Arts Aplicades de Budapest (IMM), en col·laboració amb Szecessios Magazin (una revista hongaresa sobre Modernisme). La data seleccionada – 10 de juny – és l’aniversari de la mort de dos famosos arquitectes del moviment, el català Antoni Gaudí i l’hongarès Ödön Lechner. Les activitats del dia Mundial del Modernisme busquen augmentar l’interès del públic general pel patrimoni modernista.

Les dues principals organitzacions internacionals que coordinen el Dia Mundial del Modernisme a Europa són la Ruta Europea del Modernisme – Art Nouveau European Route (ANER), amb seu a Barcelona, i el Réseau Art Nouveau Network (RANN), amb seu a Brusselles. L’any 2019 l’esdeveniment va rebre el suport de l’Aliança Europea pel Patrimoni.
Font: Viquipèdia.
#WorldArtNouveauDay 

Què és el Modernisme? 

El Modernisme és un moviment cultural que es produeix a Europa a finals del segle XIX i principis del XX. Malgrat que aquest moviment cultural de recerca de noves formes i expressions afecta a totes les manifestacions de l'art i el pensament, és en l'arquitectura i les arts plàstiques on es mostra amb ple sentit.
El Modernisme es coneix en altres països com a Art Nouveau (a França i a Bèlgica), Modern Style (a Anglaterra), Tiffany (als EUA), Jugendstil (a Alemanya), Sezessionstil o Wiener Sezession (a Àustria), Stile '900, Floreale o Liberty (a Itàlia). 
Font: Viquipèdia i Xtec.

Vegeu alguns exemples d'art modernista que tenim a la Biblioteca:

   


El Modernisme a Catalunya

A Catalunya el Modernisme té unes dimensions i una personalitat especial que fa que puguem trobar manifestacions per tot arreu de la geografia catalana i en edificacions de molts diversos tipus: fàbriques, cooperatives agrícoles, ateneus, mercats i habitatges. El moment històric és idoni, creixement econòmic i reafirmació nacional.

L'arquitectura modernista a Catalunya significa, per una banda, la modernització de les tècniques de construcció (ús del ferro en les estructures, utilització dels elements prefabricats), al mateix temps que conserva elements tradicionals (construccions amb totxo vist) i enllaça amb l'estil gòtic amb el que guarda un cert paralel·lisme. És una arquitectura decorativa, integradora en l'edifici de totes les arts plàstiques. Els arquitectes són sovint decoradors també d'interiors i dissenyen tots els detalls: el mobiliari, la marqueteria, les vidrieres, els mosaics, la forja, etc. Hi ha una reivindicació de les artesanies en un moment de domini industrial.

Com a trets generals de reconeixement de l'estil modernista podem definir: el predomini de la corba sobre la recta, l'asimetria, el dinamisme de les formes, el detallisme de la decoració en la recerca d'una estètica per se, l'ús freqüent de motius vegetals i naturals i les figures de dona.

La cronologia exacta del Modernisme a Catalunya és difícil i sempre convencional. Podem situar-lo entre l'any 1888, any de l'Exposició Universal de Barcelona i el 1906, amb un epíleg fins l'any 1926, data de la mort d'en Gaudí.
Font: Xtec.

Vegeu alguns exemples d'art modernista català que tenim a la Biblioteca:

      

      


Antoni Gaudí

      

      

   
 Més documents sobre Gaudí.

Josep Maria Jujol

   

   


Lluís Domènech i Montaner

   


Ramon Casas

      

Més documents sobre Casas.

Hermen Anglada-Camarasa

   


usuari/s connectats