Després de reflexionar sobre la vellesa, la solitud, el desig i la mort en la seva anterior novel·la, l'any 2011 va aparèixer la seva següent novel·la amb un estil periodístic i amb retalls poètics que ens recorden a Truman Capote.
Ambientada en la comunitat jueva de Newark, a Nova Jersey, durant l'estiu de 1944, on es deslliga una epidèmia de pòlio. Dos esdeveniments reals, la terrible epidèmia de pòlio que va assolar la comunitat jueva de diverses zones de Newark en 1944 i, els esdeveniments de la Segona Guerra Mundial marquen aquesta novel·la. No és la primera vegada que la pòlio apareix als barris, però aquesta vegada el nombre de víctimes és alarmant. Un jove professor jueu s'enfronta a la mort dels seus alumnes, un professor compromès amb el benestar dels seus alumnes al qual tots volen i respecten.
Némesis està dividida en tres actes. el dolor de la mort provoca la cerca de responsables, els italians, les granges d'animals, els refrescos en les gelateries. La pòlio sembra la desconfiança, fa perdre la confiança de la societat en Déu, si Déu és bo i omnipotent... perquè permet la mort dels nens? Aquesta novel·la ens parla de l'ésser humà, de la mort, de Déu, del mal, de la tensió entre l'individu i la comunitat, on es posa de manifest la vulnerabilitat de l'ésser humà.
Roth converteix la pòlio que recorda a La Pesta de Camus, on ens diu que el problema és la condició humana, de lo destructiu que poden arribar a ser alguns sentiments com el sentit del deure i de la culpa.
Comentaris