06 de febrer 2023

Mor l'escriptor Josep Mª Espinàs

 

L'escriptor i periodista Josep Maria Espinàs ha mort aquest diumenge als 95 anys. Nascut a Barcelona el 1927, es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona (UB). Amb una extensa obra, es va convertir en un referent de la creació literària en català des de la joventut.

Espinàs deixa milers d'articles i més de 90 llibres. Una activitat literària que va començar amb 26 anys, amb la novel·la "Com ganivets o flames", amb què va obtenir el Premi Joanot Martorell. Després va venir el reconeixement internacional, amb la traducció a l'anglès de "Tots som iguals", i el Premi Sant Jordi, amb "L'últim replà".

Va ser amic de Josep Pla i de Camilo José Cela, amb qui es va iniciar en la narrativa de viatges. En va acabar publicant una vintena de llibres, recorrent, majoritàriament a peu, bona part de la Península.

Una extensa producció en què sobresurten també els llibres de contingut autobiogràfic, com "El teu nom és Olga", dedicat a la seva filla gran amb síndrome de Down, que va morir als 64 anys.

Les seves obres s'han traduït a més de deu llengües, incloses l'alemany, l'anglès i el japonès.

Espinàs va destacar també com a columnista, amb més de 40 anys complint amb la seva cita diària amb els lectors, des de l'any 1976 a l'"Avui" i els últims 20 anys a "El Periódico".

usuari/s connectats