08 d’octubre 2018

Montserrat Caballé: s'apaga la veu d'una gran dama

Nascuda Barcelona el 12 d'abril de 1933, Montserrat Caballé va començar a fer música de ben jove, amb les classes al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. Va conèixer les sopranos que la van influir alhora d'enlairar la seva carrera professional, tal com Eugenia Kemmeny, Conxita Badia i Napoleone Annovazzi. 
La seva estrena al Liceu no va arribar fins al 1962, amb Arabella de Richard Strauss. Abans ja havia passat pels escenaris de Bremen i Viena, i en aquesta darrera ciutat havia triomfat com a Donna Elvira de Don Giovanni. El seu reconeixement ja era internacional i la seva consolidació va arribar el 1965 al Carnegie Hall de Nova York, quan després d'haver substituït Marilyn Horn a Lucrezia Borgia, una obra de Gaetano Donizetti, autor de qui Caballé va acabar interpretant tot un ventall d'òperes, juntament amb més de Giuseppe Verdi.   

 "El patrimoni més gran de Catalunya en la lírica se n'ha anat. De totes les sopranos que he sentit cantar en viu, no he sentit mai cantar ningú com la Caballé. En disc, l'única que podia estar al mateix nivell o fer-li ombra era la Maria Callas"
            Josep Carreras

usuari/s connectats