07 d’abril 2021

The Queen's Gambit i el món dels escacs

Ja heu vist la sèrie The Queen's Gambit
Descobreix la sèrie de la que tothom en parla. 

A finals del 2020 Netflix va estrenà aquesta mini-sèrie creada per Scott Frank i Allan Scott, basada en la novel·la del mateix títol de l'escriptor nord-americà Walter Tevis. Fou protagonitzada per l'actriu Anya Taylor-Joy i ha guanyat els premis de Millor mini-sèrie i Millor actriu de mini-sèrie tan dels Globus d'Or i com dels Premis de la Crítica Televisiva.

The Queen's Gambit és una història fictícia ambientada al Kentucky dels anys 50 i mostra la vida de Beth Harmon, una orfe de 8 anys amb un do pels escacs. En la llar per a nenes de Methuen ella aprendrà a jugar per primer cop als escacs de la mà del conserge, el Senyor Shaibel, però també començarà a ser addicta a les pastilles tranquil·litzants que els hi donen. Anys més tard serà adoptada pel matrimoni Weatley i començarà a inscriure's a tornejos. Ràpidament comença a guanyar partides i a destacar, establirà diverses amistats i obtindrà força popularitat. Tanmateix, a mesura que va guanyant, es torna més depenent de les drogues i de l'alcohol.

La novel·la The Queen's Gambit fou publicada per primer cop l'any 1983 i, tal com es pot observar, tracta temàtiques com el feminisme, els escacs, la drogadicció i l'alcoholisme. Tot i que el personatge de la Beth és inventat, l'autor s'inspirà en alguns jugadors d'escacs reals per a desenvolupar la historia de la protagonista. 

"Considero que Gambit de dama és un tributo a les dones intel·ligents. M'agrada la Beth per la seva valentia i intel·ligència. Abans moltes dones havien d'amagar el seu cervell, avui no."
Walter Tevis

Si us ve de gust llegir la novel·la, a la Biblioteca la trobareu:


A l'eBiblioCat també trobareu aquesta novel·la en català i castellà

I si voleu endinsar-vos en el món dels escacs, a la Biblioteca trobareu diversos llibres que us explicaran les bases d'aquest joc i millorar les vostres habilitats. Vegeu catàleg.

usuari/s connectats