12 de març 2022

Claus per entendre el conflicte militar entre Rússia i Ucraïna

"La persona que no està en pau amb si mateixa, serà una persona en guerra amb el món sencer."
Mahatma Gandhi (1869-1948) Advocat, pensador i polític indi.

Al llarg de la història, les guerres, els conflictes armats o bèl·lics i les tensions s'han anat succeint arreu del món per causes diverses: afany de poder, supervivència, control territorial, disputes econòmiques, control de recursos naturals, diferències religioses o culturals, manca de diàleg o altres motius.

La matinada del 24 de febrer de 2022 el president rus, Vladimir Putin, donava l'ordre d'envair Ucraïna per terra, mar i aire. Una operació militar televisada en la què Putin desafia Occident i declara la guerra al país veí i al seu president, Volodymyr Zelenski, segons el seu discurs, per defensar els territoris prorussos de l'est que han sigut escenari de revolucions i guerres des del desmembrament de la Unió Soviètica el 1991.

El repte d'explicar la guerra i les conseqüències és majúscul perquè genera un fort impacte en tota la societat. Recollim algunes propostes, recursos i documents que aborden el tema, analitzen el context, les arrels històriques, les causes del conflicte, conviden a la reflexió, fomenten l'esperit crític i reivindiquen i promouen la no-violència i la pau.

Des de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona han creat aquest especial a la Biblioteca Virtual on hi trobareu diversos materials i recursos per entendre un mica més aquest conflicte. 

Volem recordar que les biblioteques contribueixen a la Pau i fomenten la multiculturalitat, la cohesió social. Són espais segurs per a la participació ciutadana i faciliten l'accés a la informació veraç. 

usuari/s connectats