29 de juny 2020

Antoine de Saint-Exupéry

Avui recordem a l’escriptor, poeta i pilot francès Antoine de Saint-Exupéry, que va néixer tal dia com avui de 1900 a Lió. Conegut sobretot per la seva obra El Petit Príncep.


Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry (Lió, 29 de juny de 1900 — en accident aeri a la Mediterrània, 31 de juliol de 1944).

Després d’intentar l’ingrés a l’Escola Naval i de matricular-se en arquitectura, féu el servei militar en l’aviació. Pilot civil de la societat Latécoère (1926), dugué a terme diverses missions, algunes de les quals li inspiraren la primera novel·la, Courrier du Sud (1928), i sobretot Vol de nuit (1931, traducció catalana 1965), que obtingué el premi Fèmina. Durant la convalescència d’un greu accident (1937), acabà Terre des hommes (1939, gran premi de l’Académie Française). Fou mobilitzat durant la Segona Guerra Mundial, etapa que es reflectí en Pilote de guerre (1942). Desmobilitzat, residí als EUA fins el 1943, es reincorporà al seu antic grup de vol i fou destinat a Sardenya. Traslladat a Còrsega (1944), sortí el 31 de juliol en missió, en la qual trobà la mort. L’obra que l’ha fet més famós és Le petit prince (1943, traducció catalana 1959) que ell mateix il·lustrà amb dibuixos. El 1948 fou publicada pòstumament la novel·la Citadelle, la seva obra més ambiciosa i polèmica.
Descobriu la seva vida i les obres que tenim a la Biblioteca:

      

   

I obres literàries basades en la seva persona:

   


La seva obra més famosa és Le Petit Prince (El Petit Príncep). 
Escrita a Nova York durant la guerra, va ser publicada amb les seves pròpies aquarel·les el 1943 a Nova York i el 1945 a França. Un relat poètic il·lustrat en el qual ell s’imagina encallat enmig del desert, on coneix al Petit Príncep, un nen provinent d’un petit asteroide.
Aquest conte ple d'encant i d'humanitat va convertir-se ràpidament en un èxit mundial. Una història filosòfica, amb èmfasi en la crítica social i el món adult.
En honor al seu reconeixement mundial, el nom de Saint-Exupéry va ser atorgat a un asteroide (#2578) l’any 1975.
Font: Xtec.

A continuació us presentem diverses versions de Le Petit Prince i obres derivades que tenim a la Biblioteca:


      

   

   

      


I obres de literatura que estudien l'obra de l'autor:

   

 Més informació a Viquipèdia.
usuari/s connectats