02 de desembre 2010

"Bergman Essential"

Tenim a la Planta 0 de la Biblioteca un recopilatori del cinema de Ingmar Bergman. Són cinc pel.lícules de la seva època més creativa: El Séptimo Sello, El Manantial de la Doncella, Fresas Salvajes, Gritos y Susurros y Sonata de Otoño.

La religió està present de forma omnipresent dins l'obra de Bergman, seguint un recorregut personalíssim, d'evolució autobiogràfica. L'autor conserva el traumatisme d'una educació rígida que aflora en algunes de les seves obres. És recurrent el fet que en la gran part de la seva filmografia els personatges caminin per senders envers a si mateixos, des de la profunditat de la seva ànima i de la pròpia consciència. Són recorreguts íntims, enigmàtics i que provoquen en els espectadors experiències inquietants, donat que el dramatisme que hi ha en les històries implica despullar la pròpia ànima. Algunes de les seves històries acaben en la bogeria o en la mort, i en d'altres els personatges accepten i comprenen la seva realitat com si fos una revelació que il.lumina i modifica el curs de les seves vides.

Sinopsi de les pel.lícules:

  • El Séptimo Sello. A la Suècia del segle XIV, un cavaller turmentat i ple de dubtes torna al seu castell després d'inútils lluites a les Creuades, però la Mort es presenta reclamant-lo. Amb l'esperança d'obtenir alguns coneixements abans de morir, el cavaller desafia la Mort a una partida d'escacs.
  • Fresas Salvajes L'eminent professor de física Isak Borg, de seixanta i pocs anys, es disposa a rebre a la ciutat de Lund el títol Doctor Honoris Causa. El viatge que realitza fins a la ciutat li serveix per repassar la seva vida, donant sentit a l'experiència, meditant sobre la maduresa i el camí fins la vellesa, la incomunicació i les relacions paterno-filials.
  • El manantial de la doncella. Com cada estiu, una donzella ha de fer una ofrena de veles a l'altar de la Verge. El rei Töre envia la seva filla Karin acompanyada per la Ingrid, una jove que no simpatitza gaire amb la princesa. A mig camí, la Ingrid no vol continuar i deixa a la Karim sola enfront els perills del bosc.
  • Gritos y Susurros. Tres germanes amb vides molt diferents, la Karen, la Maria i l'Agnes, es reuneixen a la casa familiar per passar juntes els últims dies de la vida de l'Agnes, que pateix un càncer. Les acompanya una vella serventa, l'Anna. Les dones havien estat molt unides durant la infantesa, però amb el temps han anat perdent el contacte i la capacitat de demostrar-se tendresa.
  • Sonata de Otoño. Charlotte és una famosa pianista que es lliura a la seva carrera. No ha vist la seva filla des de fa set anys. Una trobada feliç i plena d'il.lusió entre mare i filla acaba convertint-se en un tens dol en el qual afloren les rancúnies acumulades al llarg de tota una vida.

2 comentaris:

Robert ha dit...

m'agrada moltisim aquet director

Biblioteca Les Voltes ha dit...

Sí, realment l'escena de "El Séptimo Sello" on surt el cavaller intepretat per l'actor Max Von Sydow jugant una partida d'escacs amb la Mort és increïblement impactant...

Sens dubte, un existencialisme a l'alçada de l'altre gran mestre d'aquest tipus de cinema: Akira Kurosawa.

usuari/s connectats