24 de març 2021

Mor l'escriptora egípcia Nawal El Saadawi

 

La destacada feminista i escriptora egípcia Nawal El Saadawi, una de les veus més arabprominents del feminisme de l’últim mig segle al món àrab, ha mort al Caire. En els seus llibres, sovint partint de les seves pròpies vivències, es va manifestar en contra de la poligàmia, el vel i la desigualtat de drets entre homes i dones al món àrab. Tot i que va tornar al Caire, on residia, el 2011, la seva obra continua prohibida en territori egipci.

El Saadwi, que va dedicar bona part de la seva vida a la medicina i la lluita contra la mutilació genital femenina, va ser objecte de censura a Egipte i altres països àrabs per abordar temes considerats tabú, com les dones i el sexe a través de llibres tan significatius com "Dona al punt zero".

El 1981 va ser detinguda juntament amb centenars de figures de l’oposició egípcia per haver criticat el llavors president d’Egipte, Anwar al-Sadat. També va viure en l’exili fora d’Egipte durant diversos anys durant el Govern del successor d’Al-Sadat, Hosni Mubarak, que va ser enderrocat en un aixecament popular el 2011.

El Saadawi va fundar l’Associació de Dones Àrabs Solidàries el 1982 i va ajudar a establir la Fundació Àrab per als Drets Humans. El 2005 va guanyar el Premi Internacional Inana de Bèlgica i el 2012 va guanyar el Premi de la Pau Sean McBride de l’Oficina Internacional de la Pau a Suïssa.

Va rebre nombrosos títols honorífics d'universitats de tot el món. El 2020, la revista Time la va nomenar una de les seves 100 dones de l'any, dedicant-li una portada

usuari/s connectats