25 de juliol 2012

Mor Esther Tusquets



Esther Tusquets (1936-2012) va estudiar a l'escola alemanya i després va anar a la Universitat de Barcelona i a la de Madrid, on es va llicenciar en Filosofia i Lletres, en l'especialitat d'Història.
Després de donar classes en una acadèmia, va fundar l'editorial Lumen als anys seixanta, una experiència que explica a Confesiones de una editora poco mentirosa (2005). Tusquets va fundar l'editorial Lumen, nascuda com una empresa familiar que va dirigir durant quaranta anys i es va convertir en un dels segells potents de la narrativa contemporània, i actualment forma part del gran conglomerat de Random House Mondadori.
Com escriptora va començar a publicar el 1978, El mismo mar de todos los veranos, que es va convertir en la primera part d'una trilogia novel·lesca que comprèn també, El amor es un juego solitario i Varada tras el último naufragio. Destaquen altres títols com Siete miradas para un mismo paisaje, Para no volver, Recuerdo de Safo, Bingo! o Con la miel en los labios.
El seu últim llibre el va escriure a quatre mans amb el seu germà, l'arquitecte Òscar Tusquets. A Tiempos que fueron on feien memòria de la seva infància i joventut, emmarcada en la postguerra, però amb la sort de ser d'una família benestant de Barcelona.
El passat 18 d'abril Esther Tusquets, junt amb Alfred Molinas Bellido i Carme Ruscalleda, va ser guardonada amb la Medalla al Mèrit en el Treball. Els guardons reconeixien el mèrit d'una conducta útil i exemplar en l'exercici de qualsevol professió. També va rebre el Premi Ciutat de Barcelona (1979) i la Creu de Sant Jordi (2005) 



usuari/s connectats